<< Terug naar “Nieuwe projecten”

Deze Verbouwing Aan Je Huis Levert De Meeste Overwaarde Op!

Verbouwen kost geld. Maar het levert vaak ook wat op. Natuurlijk, voor jezelf een fijner huis om in te wonen. Plus door die verbouwing kan je huis in waarde stijgen. Of en hoeveel overwaarde dat is, hangt wel af van het soort verbouwing. Wij zetten de top 3 op een rij.

1. MEER WOONRUIMTE MAKEN

Woonoppervlakte is een boel geld waard. Zeker in de grote steden. Het aantal vierkante meters woonoppervlak bestaat uit alle ruimtes met een duidelijke woonfunctie. Zoals je slaapkamer, woonkamer en keuken. Ruimtes die niet bewoonbaar zijn, horen niet bij het netto woonoppervlak. Denk hierbij aan een kelder met een super laag plafond of een zolder zonder trap.

Door een verbouwing kun je het aantal meters woonoppervlakte vergroten. Schuine daken worden bijvoorbeeld pas bij het woonoppervlak gerekend vanaf een hoogte van 1,50 meter. Plaats je een dakkapel, dan creëer je meer woonruimte. En dit levert je een waardevermeerdering op.

Het woonoppervlak kun je ook vergroten met een aanbouw, zoals een serre. Dit bezorgt je extra meters woonruimte, maar je levert wel in op je tuin. Of dat aantrekkelijk is, dat hangt af van de grootte van je tuin. Te veel inleveren is niet handig. Want een fijne tuin kan bij potentiële kopers bovenaan het lijstje staan.

Schatting: je verdient 60% tot 100% van je investering terug.

2. DUURZAAM AAN DE SLAG

Een goed energielabel is geld waard. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Goede isolatiemaatregelen, zoals kwalitatief dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, isolatie voor je dak, het levert allemaal wat op. Het is voor iedereen wat waard. Als eerste is het natuurlijk goed voor het milieu. En jij profiteert er zelf van. Want je energierekening kan tot wel 30% lager uitvallen. Door die lagere vaste lasten woon je dus goedkoper.

En dat is ook fijn voor potentiële kopers. Mensen zijn bereid meer te betalen voor een goed geïsoleerd huis. Een huis dat zo lek is als een mandje verliest veel warmte. Onder aan de streep betekent dat duurder wonen. Bovendien is verduurzamen niet smaakgevoelig. Niemand die jouw huis komt bezichtigen zal balen omdat je een goed energielabel hebt. Bij een nieuwe keuken of badkamer is het nog maar de vraag of het in de smaak valt…

Schatting: je verdient 75% tot 100% van je investering terug.

3. ONDERHOUD JE HUIS GOED

Elk huis heeft onderhoud nodig. Een likje verf hier en daar. Geen tochtende kozijnen. En een dak dat niet lekt. Wie een eigen huis heeft, weet dat af en toe een klus doen erbij hoort. Maar we hebben daar niet altijd tijd of zin in. Achterstallig onderhoud ligt dan op de loer. En dat is niet goed voor de waarde van je huis. Een goed onderhouden huis is meer waard.

Potentiële kopers zitten ook niet op achterstallig onderhoud te wachten. Oké, sommigen willen graag een klushuis. Maar het gros koopt toch ’t liefst een huis dat helemaal af is. Voelt je huis als licht, fris en goed onderhouden aan? Of zijn er hier en daar gebreken? Het kan nooit kwaad om eens kritisch naar het onderhoud van je huis te kijken.

Schatting: je verdient 80% tot 100% van je investering terug.

NIET ELKE VERBOUWING LEVERT OVERWAARDE OP

Over smaak valt namelijk niet te twisten. Is het je om een waardevermeerdering te doen, kijk dan vooral hoe je meer woonruimte kunt creëren, hoe je je huis kunt verduurzamen en wat de staat van je huis is. Een nieuwe keuken of badkamer plaatsen kun je dan beter niet doen. Zo’n verbouwing is te smaakgevoelig en zal dus niet zo snel overwaarde opleveren. Wat jij een mooie keuken of badkamer vindt, kan in de ogen van je potentiële kopers wel vreselijk lelijk zijn…

Bron: Porterenee https://porterenee.nl/inspiratie/deze-verbouwing-aan-je-huis-levert-de-meeste-overwaarde-op/